Kodune toiduohutus on vanemate vastutus keskkond võib mõnikord olla lapse jaoks nagu pisike miiniväli. Lisaks tavalistele kodustele õnnetustele on üks enamlevinud laste haiglasse sattumise põhjuseid tavaliselt vanemate hoolimatus toiduohutuse suhtes. Kuna väikestel lastel on võrreldes täiskasvanutega hoopis nõrgem immuunsüsteem, peavad vanemad oma lapse toiduga seonduvates tegevustes olema eriliselt valvsad.
Kui te ostate toitu või toidu koostisosi külmutatuna, paigutage need koheselt peale kojujõudmist sügavkülmikusse, et ennetada bakterite paljunemist. Selliseid toite peaks alati tarbima pigem varem kui hiljem, sest nende sügavkülmas hoidmine pikema aja vältel vähendab nende värskust. Bakterite kasvule ja levikule lõpu tegemine on võti, mis aitab ennetada toidumürgitusi!
Puhastamisprotsess varieerub suuresti olenevalt toiduaine tüübist. Näiteks köögivilju peab enne valmistamist vee all pesema ning varreosa tuleks maha lõigata, kuna pestitsiidid kipuvad kogunema just sinna.
Kui võimalik, leotage köögivilju enne valmistamist lühikese aja vältel soolvees. Puuviljade puhul on parem, kui koorimisel eemaldatakse ka väike osa nende viljalihast, sest mõned pestitsiidid võivad olla tunginud läbi koore.
Kui puhastate kala, veenduge et kahtlased ja verised osad on kõik põhjalikult puhastatud. Soolase vee kala võib puhastada kasutades soolast vett. Liha puhul on ohutum eemaldada rasvad, sest enamus söödast pärinevaid jääkaineid ning pestitsiidid ladestuvad just sinna. Samuti võite lõigata liha väikesteks tükkideks ja neid enne valmistamist umbes pool minutit keeta. See aitab lihast eemaldada jääkaineid.
Kuna puhastamise eesmärk on tappa bakterid ja pisikud, ei täideta eesmärki, kui toidukäitleja ei järgi isikliku hügieeni reegleid. Niisiis peavad vanemad enne toiduvalmistamist alati käsi pesema ning eemaldama aksessuaarid, nagu sõrmused või käekellad, selleks et esemetes olevatesse väikestesse lõhedesse kogunenud bakterid ei saastaks toitu. Pidage ka meeles pesta käsi pärast lapse mähkmete vahetamist, enne kui uuesti toiduvalmistamise juurde asute.
Kui rääkida tegelikest toiduvalmistamise protseduuridest, veenduge, et kogu toit on põhjalikult läbi küpsetatud. Üldiselt on toidu kuumutamine 75°C juures rohkem kui minuti vältel piisav, et hävitada enamus baktereid. Kui kuumutate suppi, veenduge, et see on uuesti keenud, enne kui seda oma lapsele serveerite.